Édeni körülmények a Steviának

Az Inka Sweet alapanyaga a stevia növény. Nem árt tudni róla, hogy egy igen válogatós évelő növény, nem lehet akárhova ültetni. A mi partnerünk ültetvényei Maláj földön vannak. Hogy miért pont ott? Nos, ennek több oka is van (céges titok), de legyen elég annyi, hogy ott találták meg az ideális környezetet:

  • 500 és 1600 m közötti tengerszint feletti magasság
  • sok napsütés, nem túl nagy meleg, és rengeteg eső
  • viszonylag nedves talaj, de nem olyan, ahol megáll a víz
  • megfelelő mélységű föld, amiben kényelmesen nőnek a növény gyökerei
  • a talajnak nem szabad nagyon homokosnak lennie, plusz legyen egy kicsit agyagos is, hogy a növény könnyen fel tudja venni a vizet és a tápanyagokat

A stevia kivonatot a gyógynövény őrölt friss leveleiből készítik. A teljes procedúrát nem árulhatjuk el, mert az eljárás világszabadalmi védelem alatt áll, de a folyamat nagyjából ugyanaz, mint általában, és a vízzel történő oldáson alapul (steril vizet használnak). Miután kioldják a levelekből a stevia hatóanyagait, tovább szűrik, finomítják, és szárítják.

A végeredmény a 99% tisztaságú stevia por, a gyógynövény porcukorra emlékeztető fehér színű kivonata. Ez a legédesebb és egyben a legtisztább ismert stevia kivonat. Ebből a porból lesz  – egy utolsó, titkos lépés elvégzése után – az Inka Sweet.